Telenet moet kabel wel degelijk openstellen van rechter

Telenet moet de kabel openstellen voor doorverkoop aan alternatieve spelers. Het Brusselse hof van beroep heeft verzet van Telenet tegen die beslissing van de Belgische telecomautoriteiten uit 2011 verworpen. Dat hebben verschillende partijen in het dossier bevestigd. Mobistar reageert verheugd. Opvallend is dat de rechtbank vindt dat ook Belgcaom volledig toegang moet krijgen tot de breedbandkabel, wat nochtans niet voorzien was.

In 2011 beslisten de regulatoren dat de kabeloperatoren, waaronder Telenet, alternatieve spelers -tegen betaling- toegang moeten verlenen tot hun netwerk zodat die ook kabel- en digitale televisie en breedbandinternet zouden kunnen verkopen. Momenteel stoomt Mobistar zich klaar om gebruik te maken van die mogelijkheid. Belgacom werd daarentegen uitgesloten voor digitale televisie en breedbandtoegang, omdat het zelf al zulke producten had via het eigen netwerk.

Telenet en de andere kabeloperatoren begonnen in 2011 meteen een juridische strijd tegen de openstelling van de kabel, terwijl Belgacom de uitzonderingsregel besloot aan te vechten. Telenet beet al eerder in het zand met een schorsingsberoep en nu krijgt de kabelaar ook ten gronde ongelijk van het hof van beroep.

"We zijn teleurgesteld, maar moeten het beroep nog grondig bestuderen", zegt woordvoerder Stefan Coenjaerts. Cassatieberoep is in principe nog mogelijk, maar daarover is nog geen beslissing genomen. In de zaak die de Franstalige spelers zoals Voo en Numericable begonnen, is er nog geen uitspraak.

"Dit is de beste garantie voor consument en economie"

Belgacom reageert dan weer opgetogen. "Deze uitspraak bevestigt dat het erg belangrijk is om de netwerken in ons land op een gelijke manier te reglementeren", klinkt het daar. "Dit bevordert de eerlijke concurrentie en is de beste garantie voor consument en economie. Deze uitspraak moet ervoor zorgen dat er in de toekomst nog meer werk gemaakt wordt van een volwaardige gelijke behandeling van de netwerken in ons land."

Vraag is nu of Belgacom meteen toegang zal kunnen krijgen tot het Telenet-netwerk. Belgacom geeft de indruk van wel, terwijl volgens Telenet de draagwijdte van het arrest nog niet duidelijk is. Bij regulator BIPT kan een woordvoerder daar nog geen duidelijkheid over geven omdat hij het arrest nog niet heeft kunnen inkijken. Maar het ziet er wel naar uit dat Belgacom uiteindelijk toegang zal kunnen krijgen. Op de vraag of dat ook zal gebeuren, zegt Belgacom dat dit met Telenet besproken zal worden. Vorig jaar liet Belgacom verstaan geen analoge televisie te willen commercialiseren.

"Deze positieve beslissing opent de weg voor Mobistar"

Ook Mobistar reageert verheugd. "Deze positieve beslissing verschaft zekerheid over de invoering van de kabelregulering en opent volledig de weg voor Mobistar om de lancering van haar nieuwe tv- en internetdiensten voor te bereiden", luidt het in een persbericht.

Mobistar was van plan om nog voor het einde van het jaar een aanbod te lanceren. "De technische aspecten laten de ontwikkeling van tv- en internetdiensten toe, maar de financiële condities en bepaalde operationele voorwaarden zijn echter nog onvoldoende om toe te laten dat marktintrede op een winstgevende basis mogelijk is en om aantrekkelijke tarieven aan de consumenten aan te bieden", aldus het bedrijf. Mobistar herhaalt dan ook zijn vraag aan de regulatoren om ervoor te zorgen dat deze voorwaarden op korte termijn verbeterd worden. De groothandelsprijzen zijn volgens het bedrijf te hoog.

Bij de voorstelling van zijn kwartaalresultaten eind oktober, liet Mobistar verstaan dat het tegen eind dit jaar de eerste gebruikers voor zijn internet- en televisieaanbod via de kabel wil hebben. De commerciële lancering zou voor 2015 zijn.

Meest gelezen