Van misbruik beschuldigde pastoor bleef 1,5 jaar in functie

Een 50-jarige priester uit Hooglede wordt verdacht van verkrachting met geweld. Hij zou een 17-jarige jongen gedurende lange tijd misbruikt hebben. De feiten dateren van 2002, toen hij nog pastoor was in Menen. Het bisdom was al anderhalf jaar op de hoogte dat er een gerechtelijk onderzoek liep, maar schorste hem pas deze maand. De man mocht dus in functie blijven, maar geen contact hebben met minderjarigen. Al lijkt het erop dat hij zich daar niet aan gehouden heeft.
GABRIEL BOUYS

De feiten kwamen anderhalf jaar geleden aan het licht nadat het slachtoffer een klacht had ingediend bij het opvangcentrum voor seksueel misbruik van het bisdom Brugge. Het bisdom gaf de klacht door aan het parket, dat een onderzoek opstartte.

"Er is een slachtoffer naar het opvangpunt van het bisdom gekomen en die heeft een klacht ingediend. We hebben vastgesteld dat het om een niet-verjaard feit ging en nog diezelfde dag heeft het bisdom de zaak gemeld bij de procureur des konings in Brugge", vertelt Peter Rossel, de woordvoerder van het bisdom.

We zijn dan midden 2013. Ondanks het lopende onderzoek, blijft de verdachte gewoon in functie als pastoor in Hooglede-Gits. Zo mag hij nog steeds de eucharistieviering opdragen. Waarom ondernam het bisdom geen actie? Rossel zegt dat het wachtte op een signaal van het gerecht.

"Justitie heeft gevraagd om te wachten"

"Er is aan Justitie gevraagd wat het bisdom kon doen. Justitie heeft tot twee maal toe de vraag beantwoord met: wacht nog even, doorkruis het onderzoek niet. Het bisdom heeft dan ook gewacht op vraag van Justitie", zegt hij. "Op het moment dat het opvangpunt zelf iets kon doen en een advies kon formuleren heeft de bisschop onmiddellijk beslist om de betrokken priester alle nauwe contacten met jongeren te ontzeggen. Er kwam ook een regelmatig toezicht."

De priester verliest al zijn jeugd- en pastorale taken en mag geen contact meer hebben met minderjarigen. Die situatie houdt aan tot begin deze maand. Na de heisa rond de pastoor van Middelkerke vindt het bisdom de maatregelen plots niet meer voldoende, zo blijkt. Intussen blijkt ook dat de priester toch contact had met minderjarigen. (Lees: Pastoor Hooglede had contact met minderjarigen ondanks verbod bisdom)

"Na de zaak in Middelkerke heeft bisschop Jozef De Kesel op maandag 3 november beslist dat het opvangpunt opnieuw moest samenkomen om de zaak te bespreken en om het advies eventueel opnieuw te formuleren. Na die vergadering heeft de bisschop beslist om de priester preventief te schorsen in afwachting van een definitieve uitspraak van het gerecht", zegt Rossel.

Priester heeft bekend

De priester heeft de feiten bekend. Volgens Het Nieuwsblad gebeurde dat vorig jaar al. Nog volgens de krant is de man intussen weg uit Hooglede-Gits. Meteen nadat hij te horen had gekregen dat hij geschorst was, zou hij zijn verhuisd.

Ter herinnering: in Middelkerke was een nieuwe priester aangesteld die 6 jaar geleden veroordeeld was voor aanranding. Na een storm van protest zag de man zelf af van zijn aanstelling. Over de zaak raakte gisteren bekend dat de parlementaire opvolgingscommissie Seksueel Misbruik binnenkort enkele bisschoppen aan het woord wil laten tijdens een hoorzitting.

Update: priester vrijgesproken

De priester uit Hooglede is intussen vrijgesproken. Lees meer via deze link.