Veiligheidsraad in spoed bijeen over Oekraïne

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is vanavond in spoedberaad bijeengekomen over Oost-Oekraïne. De NAVO bevestigde eerder vandaag dat daar wel degelijk Russische troepen op grote schaal actief zijn. Kiev heeft zijn troepen in verhoogde paraatheid gebracht.
AP2014

"De voorbije dagen hebben we hetzelfde gezien als de waarnemers van de OVSE, namelijk konvooien van Russische tanks, Russische luchtafweer, Russische artillerie en Russische gevechtstroepen die Oekraïne zijn binnengedrongen".

Zo kondigde NAVO-opperbevelhebber generaal Philip Breedlove (links) in de Bulgaarse hoofdstad Sofia de bevindingen van de alliantie aan. De voorbije dagen was de NAVO stil geweest over de aanwezigheid van Russische tanks en vrachtwagens.

Die waren enkele dagen geleden opgemerkt door waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die op missie zijn in de regio. De waarnemers maakten melding van een konvooi van negen tanks en een ander met vrachtwagens met zware wapens.

Rusland ontkent voorlopig nog altijd dat het troepen in het oosten van Oekraïne heeft, maar dat was eerder ook al zo in de Krim die intussen door Moskou geannexeerd is.

Oekraïne brengt troepen in verhoogde paraatheid

De Oekraïense regering heeft intussen de troepen in het oosten van het land in verhoogde paraatheid gebracht om zowel aan de pro-Russische rebellen als aan de Russische troepen het hoofd te bieden. Bij het conflict in Oekraïne zijn nu al meer dan 4.000 mensen gedood.

"Oekraïne bereidt zich voor op de strijd, in een reactie op een concentratie van Russische troepen en rebellentroepen", zei de Oekraïense minister van Defensie Stepan Poltorak tijdens de ministerraad in Kiev.

Vanavond om half negen buigt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich over de toegenomen spanningen in Oekraïne.