Wie ging met striptapijt op de Boekenbeurs aan de haal?

Diefstal op de Boekenbeurs: afgelopen nacht hebben onbekenden het striptapijt uit de stand van Stripgids gestolen. Daarop hadden een tiental bekende striptekenaars een uitgewerkte tekening en hun handtekening geplaatst.

De Boekenbeurs stond dit jaar in het teken van stripverhalen. Het lijkt erop dat de bezoekers deze insteek wisten te appreciëren want voor het eerst in jaren werden meer strips dan kookboeken verkocht.

Speciaal voor de gelegenheid werkte Stripgids het programma "Strip Tease" uit compleet met een eigen stand. "Om de kosten te drukken, plaatsten we een goedkoop wit tapijt op de vloer van onze stand", zegt Laure Roymans van Stripgids in "Vandaag" op Radio 1. "In de loop van de Boekenbeurs hebben verschillende striptekenaars het gesigneerd. Dat heeft fantastisch mooie tekeningen opgeleverd."

"Er staan grote namen op. Zo heeft Philippe Geluck een afbeelding van De Kat getekend, Mehro koos voor Fanny Kiekeboe en Pieter De Poortere liet het Boerke achter. Alles samen telt het tapijt tien tekeningen van evenveel tekenaars. Het is een mooie vloer geworden."

Afgelopen nacht is het tapijt van vijf bij vijf meter evenwel verdwenen. "Gisteravond hebben we net als alle andere standhouders onze stand opgeruimd. Toen de firma van de standbouwers vanmorgen om 5.30 uur aankwam, was het nergens meer te bespeuren. We hebben geen idee wie het heeft meegenomen. De uitbaters van Antwerp Expo laten nu de camerabeelden onderzoeken."

"We wilden het tapijt graag nog tentoonstellen op het Stripfestival in Turnhout. We dachten eraan het daarna per opbod te verkopen, als geheel of per stuk. Verschillende mensen waren al komen informeren."

Uitgewerkte tekeningen van striptekenaars ("dédicaces" in het jargon) zijn bij verzamelaars gegeerd. Ze staan vaak uren in de rij om ze te bemachtigen. Waarschijnlijk kon één verzamelaar het tapijt met liefst 10 "dédicaces" niet weerstaan.