"Bisdom Brugge betaalt leergeld" - Rik Devillé

De bisschop van Brugge ligt onder vuur voor de aanpak van potentiële pedofiliezaken. Maar hij krijgt steun uit onverwachte hoek: de werkgroep mensenrechten binnen de katholieke kerk. De kerk zou zich beter zorgen maken over bisdommen waar het stil blijft over zulke problemen.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Leergeld

Monseigneur De Kesel, de bisschop van Brugge, krijgt het hard te verduren. Weer eens. De meest simpele redenering is wellicht: dat moet daar nogal iets zijn in dat bisdom Brugge. Ook al gaat het over onheilstijdingen, precies omdat in het bisdom Brugge de zaken uit het verleden opgevolgd worden komen die feiten meer daar naar buiten dan in sommige andere bisdommen in dit land.

Als de bisschoppen hun eigen richtlijnen inzake opvolging van seksueel misbruik in de kerk toepassen, kunnen zij niet anders dan beslissingen nemen zoals De Kesel die neemt. Het is nog nieuw voor oversten en bisschoppen om deze richtlijnen kordaat op te volgen. Dat kost leergeld.

Pessimistisch?

Anderzijds, mochten parketten ook een tandje bijsteken dan zouden wij veel verder staan in de afhandeling van deze dossiers. Als Werkgroep Mensenrechten in de Kerk zijn wij niet pessimistisch bij wat nu in het bisdom Brugge gebeurt. De tijden zijn veranderd, meer en meer worden de slachtoffers geloofd en gerespecteerd.

Andere bisdommen?

De vroegere bisschop van Brugge nam de slachtoffers niet serieus. Had hij in het verleden kordaat opgetreden dan moesten we het hier nu niet meer over hebben.

Alle andere bisdommen kunnen iets leren van de wijze hoe in de bisdommen van Antwerpen en Brugge met deze problematiek wordt omgegaan, nu.

Eerder dan zich zorgen te maken over het bisdom Brugge zou men zich beter zorgen maken over die bisdommen en congregaties waaruit nooit dergelijk nieuws komt.

(Rik Devillé voor Mensenrechten in de Kerk)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.