"Dit is dé manier om vrouwen weg te jagen"

Hoe jongeren warm maken voor exacte wetenschappen, en dan vooral jonge meisjes? Het juiste antwoord op die vraag kwam alvast niet van Matt Taylor, een projectwetenschapper die de afgelopen dagen de historische landing van de kleine robot Philae op de komeet 67P mocht becommentariëren. Zijn opmerkelijke tatoeages mochten dan nog wel als hip beschouwd worden, het Hawaïaans ogende hemd met halfnaakte vrouwen bleek minder te bekoren.

Lifestylewebsite XO Jane schreef: "Het idee dat een wetenschapper van welk geslacht dan ook, en dan zeker een man, zou denken dat het een goed idee is om een hemd met naakte vrouwen te dragen terwijl hij zo’n belangrijk onderzoeksproject becommentarieert, is walgelijk. Hij had er blijkbaar geen idee van dat hij door zo’n vorm van onopzettelijk seksisme juist vrouwen wegjaagt van exacte wetenschappen."

Volgens nieuwswebsite Business Insider "voelden vele vrouwen die de ontwikkelingen volgden zich niet echt welkom in dit ruimteverhaal toen een van de belangrijkste wetenschappers achter het project opdook in een hemd met halfnaakte vrouwen. Volgens Taylor doet het er niet toe hoe je eruit ziet en dat het op zijn werk is dat hij moet beoordeeld worden. Vrouwen kunnen alleen maar hopen dat dat ooit ook zo voor hen zal gelden."

Toch waren niet alle reacties negatief en vonden velen op Twitter deze Britse wetenschapper, die afstudeerde aan de Liverpool University en sedert 2005 bij het ESA werkt, best wel "cool". Taylor blijkt bovendien een fan van ietwat vreemde hemden. Ook liet hij de landing op een van zijn benen tatoeëren.

lees ook