"Gaan ze De Lijn ook veranderen in De Streep?"

Het idee om de naam van de provincie Antwerpen te veranderen in Midden-Brabant wordt niet meteen afgebrand door de oppositiepartijen in het Vlaams Parlement, maar de timing van het voorstel wordt wel afgekeurd.

Daags nadat de verhoogde tarieven van De Lijn werden bekendgemaakt, reageert SP.A-fractieleider John Crombez verveeld met een woordspeling. "Wij vernemen dat ze een aantal naamsveranderingen willen doorvoeren: Landsverdediging in Defensie en Antwerpen zou Midden-Brabant moeten worden. Gaan ze De Lijn ook veranderen in De Streep?"

Crombez vindt het met andere woorden "een heel rare keuze van prioriteiten van de regeringspartijen, want we zijn de begrotingen aan het bespreken."

"Samenwerking nodig"

Bij Groen wordt het idee van de herindeling niet afgeketst, maar de partij zou het anders aanpakken. "Wij zijn ook voor het vervangen van provincies door stad- en streekgewesten, maar wij stellen vast dat er altijd maar meer samenwerking nodig is tussen stad en omgeving. Kijk maar naar de mobiliteitsproblematiek", zegt Ingrid Pira.

"Maar dit voorstel maakt de zaak alleen maar ingewikkelder en voor sommige mensen zelfs een beetje emotioneel." Daarmee verwijst ze naar de identiteit die mensen uit de omgeving van Antwerpen ontlenen aan de naam van hun provincie.

"Origineel"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ten slotte reageert ietwat cynisch, omdat zijn partij in 2008 al een voorstel indiende om de naam van Antwerpen te veranderen in Midden-Brabant. "Het is een zeer origineel idee van de meerderheidspartijen. Het komt dan ook oorspronkelijk van ons."

Maar hij sluit zich aan bij de kritiek van de andere oppositiepartijen. "Historisch gezien heeft het zijn waarde om de provincie Antwerpen Midden-Brabant te noemen, maar laat ons nu heel eerlijk zijn: er zijn wel andere katjes te geselen in deze economische crisis. In plaats van provincies hernoemen zou men beter provincies afschaffen. Dat zou het beste zijn voor de Antwerpenaren of de Midden-Brabanders."