"Op drie vlakken goed nieuws over Philae"

De kleine robot Philae die woensdag een historische landing maakte op de komeet P67, is stabiel, nadat de robot er aanvankelijk niet in geslaagd was om zich te verankeren aan de bodem. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC.

Jean-Yves Le Gall, voorzitter van het Franse ruimtevaartagentschap CNES, zei op Europe 1 dat er op drie vlakken "goed nieuws" is over Philae. Eén: de robot is neergekomen op de komeetkern. Ten tweede is de energiebevoorrading van Philae in orde dankzij zijn zonnepanelen, waardoor er voor de robot een toekomst is op de komeet. Ten derde is er permanent contact met de robot. "De radioverbinding werkt", aldus Le Gall.

Le Gall kreeg ook nog een vraag over de omstandigheden van de landing en het probleem met de harpoenen. Hij stelde dat er een "soort van check-up" bezig is van Philae. "We zijn geland, en we zijn in contact, dat is het belangrijkste", luidde het nog.

Het Europese ruimtetuig Rosetta zette Philae woensdag uit, die nadien landde op de komeet P67. De reis van de robot naar de komeet duurde zeven uur.

Meest gelezen