"Uitdovingspolitiek in plaats van serieuze defensiepolitiek"

Het leger staat alweer voor een besparingsronde, 1,6 miljard dit keer. Voor Charles-Henri Delcour, generaal op rust en voormalig stafchef, is de maat vol. Via de VRT publiceert hij een open brief waarin hij fel uithaalt naar de regering. Die voert een "uitdovingsbeleid", schrijft Delcour. Defensieminister Vandeput zegt dat de internationale engagementen niet in het gedrang komen.

Generaal Delcour neemt zelden het woord. Ook als stafchef bij Defensie meed hij de pers, maar nu kan het niet anders meer, schrijft hij. "De levensnoodzakelijke investeringsprogramma's zullen definitief bevroren worden. De besparingen zijn niet alleen demotiverend, er schuilt een groot gevaar in voor de dagelijkse werking." Delcour vraagt zich luidop af of het afslanken van het personeel zal kunnen zonder naakte ontslagen.

Defensie heeft al een aantal besparingsrondes achter de rug. Het vet is intussen echt wel van de soep, luidt het voorts. "Alle elasticiteit om tijdelijke besparingen op te vangen is weg, daardoor zullen de gevolgen zwaarder, harder en onomkeerbaar zijn."

Volgens Delcour is er zelfs sprake van een "uitdovingspolitiek". "Sedert 2000 (toen een constant geïndexeerd budget beloofd werd) is het defensiebudget in constante termen steeds naar beneden gegaan. En intussen gingen de uitgaven in andere departementen fors naar omhoog. Dit doet echter denken aan een uitdovingspolitiek in de plaats van een serieuze defensiepolitiek die ons land ontbreekt."

"We zijn de zwartrijders op de NAVO-trein"

Delcour is hard voor de Belgische politici. "Twee maanden geleden beloofde België op de NAVO-top in Wales méér geld voor defensie (voor ons land was ontslagnemend premier Elio Di Rupo (PS) daar aanwezig), nu doen we het omgekeerde en besparen we."

En nochtans blijft een sterke Defensie nodig, zegt Delcour, want de wereld wordt er niet veiliger op. Integendeel. Hij haalt onder meer de woelige toestand in Oekraïne aan. "Door verder te snoeien in Defensie, riskeren we ook internationaal onder sterke druk te komen, des te meer dat wij al lang genoeg de zwartrijders zijn op de NAVO-trein (en daar staken de begeleiders niet)."

Vandeput: "Begrip voor zijn bezorgdheid"

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) hield het kort in zijn reactie. "We nemen daar akte van", zo klinkt het. "We hebben begrip voor de bezorgdheid van generaal Delcour over de toekomst van het leger. Maar weet dat we aan een plan op de lange termijn werken, en daar kunnen we op dit moment geen voorafname van doen."

De internationale engagementen van ons land zouden niet in het gedrang komen. Ook "binnen het huidige budgettaire kader" gelooft Vandeput in de toekomst van "een sterke Defensie die zich internationaal als een betrouwbare partner kan opstellen".

Wie is Charles-Henri Delcour?

Charles-Henri Delcour heeft een meer dan 40 jaar lange legercarrière achter de rug wanneer hij in april 2009 wordt bevorderd tot generaal en aangesteld tot stafchef bij Defensie. De topman van het leger is dat. Delcour botst echter meermaals met toenmalig minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en gooit in het voorjaar van 2012 de handdoek in de ring.