Arts opgepakt na dodelijke "lopende-bandsterilisaties" in India

In India zijn al 15 vrouwen overleden nadat ze een behandeling hadden ondergaan in een door de overheid gerund "sterilisatiekamp". Eén arts is intussen opgepakt in de zaak, maar hij zegt dat zichzelf niets te verwijten heeft. Intussen liggen 90 andere vrouwen nog steeds in het ziekenhuis.

De Indiase overheid begon met de grootschalige programma's in een poging om de hoge bevolkingsaantallen in te dijken (India telt momenteel ruim 1,2 miljard inwoners, red.).

In zo'n sterilisatiekamp in de staat Chhattisgarh ging het fout. 130 vrouwen ondergingen er een tubectomie, een operatie aan de eileiders. 15 van hen stierven, terwijl 90 anderen in het ziekenhuis belandden. Velen van hen zijn nog steeds in kritieke toestand. De slachtoffers moeten naar verluidt continu braken en hun bloeddruk was dramatisch gedaald.

"Ik heb mezelf niets te verwijten"

Er is een onderzoek geopend, maar het is nog altijd onduidelijk wat er precies verkeerd is gegaan. Mensen zijn al op straat gekomen om te protesteren (foto's). Dokter Gupta, die verantwoordelijk is voor de operaties, claimt dat het verkeerd ging omdat hij medicijnen gebruikte die blijkbaar niet in orde waren.

Gupta werd eerder nog door de overheid geprezen omdat hij een recordaantal sterilisaties had uitgevoerd. Hij is nu geschorst en moet nu voor de rechter komen om een en ander uit te leggen. Gupta wijst op zijn ervaring - hij voerde naar eigen zeggen al meer dan 50.000 operaties uit - en ontkent dat zijn materiaal vuil of roestig zou zijn. Wat het aantal behandelde mensen betreft, wijst hij naar de overheid die moet bepalen hoeveel vrouwen moeten behandeld worden in een zogenoemd 'family planning camp'.

Gupta zou 83 vrouwen hebben geopereerd in 5 uur tijd, dat is gemiddeld minder dan 4 minuten per operatie. Volgens de reglementen mogen artsen evenwel maximaal 35 operaties per dag uitvoeren.