Bourgeois kaart begrotingsprobleem Oosterweel aan bij Thyssen

Tijdens een 'kennismakingsgesprek' met eurocommissaris Marianne Thyssen (CD&V) heeft Vlaams-minister Geert Bourgeois (N-VA) de kwestie over de Europese begrotingsregels aangekaart. Europa wil namelijk dat grote publieke investeringen worden opgenomen worden in begrotingen. Volgens deze regels moet Vlaanderen bijvoorbeeld het Oosterweelproject opnemen en dat legt een bom onder de Vlaamse begroting.

Gisteren was er al een ontmoeting tussen federaal minister van Werk Kris Peeters en Europees commissaris Thyssen. Vandaag had Thyssen een eerste gesprek met Vlaams minister-president Bourgeois.

Bourgeois legde - zoals eerder aangekondigd - de kwestie van de Europese begrotingsregels op tafel. De Vlaamse minister-president is wel voorstander van de gehanteerde begrotingsdiscipline, maar heeft al herhaaldelijk laten verstaan dat de Europese begrotingsregels rond het opnemen van grote investeringen wat haaks staan op de ambitie rond het realiseren van diezelfde investeringen.

Volgens een persbericht van het kabinet heeft Bourgeois namens de Vlaamse regering gevraagd "dat de discussie inzake het verenigen van begrotingsdiscipline met de noodzakelijke investeringen in publieke infrastructuur op Europees niveau, en met name in het kader van de Raad ECOFIN, de Raad Algemene Zaken en de Europese Raad in december ten gronde wordt gevoerd, teneinde het economisch herstel in de eurozone te bespoedigen".