De Kesel: "Geen inschattingsfouten gemaakt"

De bisschop van Brugge, Jozef De Kesel, heeft meer uitleg gegeven over de twee recente incidenten met priesters tegen wie klacht is ingediend wegens seksueel misbruik. Hij deed dat in "Terzake". Door de verontwaardiging die ontstaan is over de zaak in Middelkerke heeft hij veel bijgeleerd, zegt de bisschop. Maar fouten? Die heeft hij niet gemaakt, zegt hij.

De Kesel heeft onlangs een priester uit Hooglede preventief geschorst. Tegen de man was vorig jaar klacht ingediend door een 17-jarige jongen die jarenlang misbruikt zou zijn geweest. Het bisdom heeft die klacht meteen doorgestuurd naar het gerecht, maar dat oordeelde niet dat de man moest worden aangehouden of voorwaarden moest worden opgelegd.

"Justitie wilde niet dat het onderzoek doorkruist zou worden door ons", zegt De Kesel. Hij zegt onmiddellijk preventieve maatregelen te hebben genomen, maar de priester werd niet preventief geschorst, omdat dat een zware straf is. "Ik wilde de aard en de zwaarte van de feiten weten", zegt De Kesel, "maar ik heb preventieve maatregelen genomen zodat de feiten zich niet konden herhalen". De psychiater die advies gaf in de zaak, drong ook niet aan op een schorsing, aldus De Kesel.

Wachten

De Kesel wachtte dus op actie van het gerecht, maar besliste dan uiteindelijk om toch zelf harder in te grijpen. "De reden waarom ik nu toch tot schorsing ben overgegaan is dat ik niet kan blijven wachten op justitie".

"Ik vond het nu wel tijd, mede de reactie die ik in Middelkerke gezien heb, om te reageren",  zegt De Kesel. "Men heeft mij gezegd: gaan ze dan nooit bijleren in de kerk? Wel ik kan zeggen dat ik toen wel heb bijgeleerd."

De benoeming van de priester in Middelkerke was voor de Kesel een zaak van barmhartigheid en rechtvaardigheid,  ook al omdat hij de betrokkene vier jaar lang had gevolgd. Maar hij slaat wel een mea culpa. "In die zaak heb ik onvoldoende ingeschat hoe gevoelig de zaak ligt voor de slachtoffers en hun familie. Daarom heb ik in dit tweede dossier niet meer getwijfeld."

UPDATE: Priester vrijgesproken

De priester uit Hooglede is later vrijgesproken. Lees meer via deze link.

Meest gelezen