Jubelparkmuseum ontvangt de grotten van Lascaux

Van vrijdag 14 november tot 3 maart 2015 loopt in het Brusselse Jubelparkmuseum de tentoonstelling "Lascaux". De expo gaat over de gelijknamige grotten met historische schilderingen in Frankrijk.

De grotten van Lascaux in de Dordogne in Frankrijk werden in 1940 bij toeval ontdekt door vier tieners. Die drongen de grotopening binnen en zagen er tot hun verrassing wanden vol prehistorische tekeningen. De ontdekking bleek achteraf een van de archeologisch meest fascinerende van de 20e eeuw. De grotten herbergen maar liefst 2.000 tekeningen van onder meer oerossen, herten, paarden en bizons, die 20.000 jaar geleden werden getekend.

Om de grot te beschermen werd de site in 1963 gesloten, maar wie toch een idee wil krijgen van hoe ze eruit ziet, kan vanaf morgen in het Jubelparkmuseum terecht voor de meest recente replica's. De tentoonstelling toont de bezoeker onder meer ook hoe de mensen van toen leefden, op jacht gingen, zich kleedden en wat ze aten.

De tentoonstelling, die in 2013 verkozen werd tot "Touring Exhibition of the Year", trok tot nu toe 700.000 bezoekers en was al te zien in Bordeaux, Chicago, Houston en Montreal. Na Brussel trekt ze naar Japan.