Kwart mantelzorgers zijn overbelast

Ongeveer een kwart van de mantelzorgers, mensen die voor een terminaal ziek familielid zorgen, zijn overbelast. Dat blijkt uit een onderzoek van de VUB en de UGent. Volgens de onderzoekers is het getal zelfs een onderschatting, omdat de gegevens gebaseerd zijn op een enquête bij huisartsen.

De overheid moet dringend meer steun geven aan de mantelzorgers, zegt professor aan de VUB Luc Deliens, want hun belang zal nog toenemen. "Er zullen van nu tot binnen 30 jaar te weinig dokters, te weinig verplegers en te weinig palliatieve zorgartsen zijn om voor al die patiënten te zorgen. We zullen moeten terugvallen op die mantelzorgers", aldus Deliens.

Er zijn wel al een aantal ondersteuningsmogelijkheden, volgens Deliens, maar "die moeten verder uitgebouwd worden, zoals het palliatief forfait of palliatieve dagcentra zodat mantelzorgers even kunnen ontlast worden."