Ondanks verbod van bisdom, toch contact met minderjarigen

De priester van Hooglede had het afgelopen anderhalf jaar wel contact met jongeren. Nochtans mocht hij dat niet meer van het bisdom van Brugge, nadat er een klacht tegen hem was ingediend voor seksueel misbruik. De burgemeester van Hooglede, Rita Demaré (CD&V), trekt de beschuldigingen in twijfel.

De man mocht in functie blijven als pastoor, maar kreeg een contactverbod met minderjarigen opgelegd. Daar heeft hij zich niet aan gehouden. Intussen blijkt dat de priester proost was van KLJ Hooglede en tot voor kort geregeld naar activiteiten van de jeugdbeweging ging. De leiding had naar eigen zeggen geen weet van een contactverbod met jongeren.

Burgemeester Rita Demaré bevestigt dat. Volgens Demaré deed hij alles wat een normale priester doet. "Hij heeft een openbare functie. Hij was er dus ook bij vormselvieringen", aldus Demaré. "Het enige dat hij niet deed, was catechese geven."

Bij het bisdom reageren ze verbaasd op het nieuws dat de priester toch contact had met minderjarigen. Woordvoerder Peter Rossel zegt dat hij voorlopig geen commentaar kan geven, maar "dat bisschop De Kesel steeds bereid blijft tot elke medewerking met het gerecht en dat het gerecht ook nog zijn weg aan het gaan is in dit dossier". De priester is intussen geschorst in afwachting van een uitspraak van het gerecht.

Burgemeester: "Ik geloof niet wat er in de pers staat"

Burgemeester Demaré is geschrokken van het nieuws. "Ik weet sinds heel kort dat er een rechtszaak loopt, maar ik ben geen rechter in dit verhaal", zegt ze. Demaré denkt dat het verhaal dat in de media geschetst wordt, niet klopt. "Ik heb voldoende vertrouwen in het gerecht om niet te geloven wat er in de pers staat. Ik ben ervan overtuigd dat als het zo geweest zou zijn, hij al achter de tralies zou zitten."

"Hij was ontzettend goed geïntegreerd, heel actief en overal aanwezig"

Ook in de West-Vlaamse grensstad Menen wordt geschokt gereageerd. Burgemeester Martine Fournier (CD&V) reageert verbijsterd en vol ongeloof.

"Ik word er al een hele ochtend op aangesproken nadat ik het nieuws zelf heb vernomen via de media. Menen reageert geschokt en vol ongeloof", zegt de burgemeester. "We gaan dit delicate dossier uiteraard van nabij opvolgen en we hopen dat het parket zijn werk doet." Fournier kende de pastoor goed. "Hij was ontzettend goed geïntegreerd, heel actief en overal aanwezig. Hij was ook geliefd", vertelt ze. "Het is niet te begrijpen. Ik vind dit heel erg voor het slachtoffer. Dit doe je gewoon niet", besluit Fournier.