Onderzoek naar Belgische "Luxleaks" viseert AB InBev

Ook België heeft zijn eigen "Luxleaks". Net als in Luxemburg werd de afgelopen jaren in ons land een bijzondere constructie opgezet waardoor bedrijven winsten uit het buitenland aan erg voordelige tarieven in België konden boeken. Dat is opvallend, aangezien België vorige week nog verontwaardigd reageerde toen dergelijke deals in Luxemburg bekend raakten. De Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) voert momenteel een onderzoek naar een belastingdeal met AB InBev.

AB InBev kreeg via een geheim akkoord de toestemming om winsten uit het buitenland te versluizen naar een fictief bedrijfje in België, een belastingvehikel dat enkel op papier bestaat. Op die manier moest de brouwerijketen slechts 4 procent belastingen betalen op die winsten. De voorbije drie jaar ging het om 140 miljoen euro winst, waar slechts 5,5 miljoen euro belastingen op betaald werd.

De deal werd in 2004 opgezet door Didier Reynders (MR), de toenmalige minister van Financiën. Hij voerde een wetsartikel in, om zo andere constructies die door Europa afgeschaft werden te compenseren. Dankzij het wetsartikel mogen grote bedrijven winsten uit het buitenland in ons land boeken aan erg voordelige tarieven.

Het is de allereerste keer dat de BBI een onderzoek voert naar een belastingakkoord dat is gesloten door de eigen administratie. De constructie is niet onwettelijk, maar de BBI mag controleren of de voorwaarden van dergelijk akkoord worden nageleefd. In het verleden stelde ook de Europese commissie al vragen bij het wetsartikel dat dit akkoord toelaat. Frank Philipsen, de administrateur fraudebestrijding bij het BBI, leidt zelf het onderzoek.

Vorige week kwam het verhaal van Luxleaks naar buiten: de Luxemburgse fiscus bleek geheime akkoorden te hebben gesloten over verregaande belastingconstructies. Het wetsartikel uit 2004 lijkt precies hetzelfde verhaal te zijn. In Luxemburg zijn alle akkoorden met de fiscus geheim, in België is dat doorgaans niet zo. Dat net deze constructie wel geheim werd gehouden, doet vragen rijzen over hoeveel dergelijke geheime akkoorden er de afgelopen jaren nog werden afgesloten.

Nicolas Maeterlinck