Portugese luchtvaartmaatschappij TAP wordt deels geprivatiseerd

De Portugese luchtvaartmaatschappij TAP wordt voor 66 procent geprivatiseerd. De overheid zal tot 61 procent van de aandelen aan investeerders verkopen en tot 5 procent aan het personeel, zo heeft de centrum-rechtse regering donderdag in Lissabon bekendgemaakt. De overige 34 procent aandelen van TAP zullen in staatshanden blijven.

De regering van Pedro Passos Coelho had al maanden geleden gezegd dat de omstreden privatisering nog dit jaar gelanceerd zou worden en begin 2015 zou worden afgerond. Het was echter nog niet bekend welk aandeel verkocht zou worden. Daarover is volgens mediaberichten stevig gediscussieerd binnen de regeringscoalitie.

Een eerste poging om TAP te privatiseren, draaide eind 2012 temidden de financiële crisis op niets uit. De regering verwierp toen het enige aankoopbod dat binnenkwam, van de Braziliaans-Colombiaanse zakenman German Efromovich.

Via privatiseringen wil Portugal zijn staatsfinanciën op orde krijgen. Sinds 2011 vloeide zo al circa 9 miljard euro in de staatskas.