S.M.A.K.-directeur curator Iraaks Paviljoen in Venetië

Philippe Van Cauteren, de artistiek directeur van het S.M.A.K. in Gent, is aangesteld als curator van het nationaal Paviljoen van Irak voor de 56e Biënnale van Venetië in mei 2015. Dat besliste de Ruya Foundation for Contemporary Culture in Irak.

Op vraag van Ruya stelde Van Cauteren op vorige editie (2013) al een paviljoen samen waaruit de veelzijdigheid van de Iraakse identiteit moest weerklinken. Voor Van Cauteren gaat het engagement om Iraakse kunstenaars te stimuleren verder dan de Biënnale.

"De tentoonstelling in het paviljoen zal het begin vormen van een voortgezette samenwerking met Ruya, waarin we werken om een nieuwe generatie Iraakse kunstenaars in staat te stellen hun geografische locatie te overstijgen en succes te hebben op wereldwijde schaal," aldus Van Cauteren.

Tamara Chalabi, de voorzitter van de Iraakse ngo Ruya, zegt dat Van Cauteren goed geplaatst is om het gecompliceerde terrein van Irak te verkennen, omwille van zijn internationale ervaring en de uitbreiding van de artistieke focus van S.M.A.K..

"Op dit uiterst kritieke moment in het bestaan van Irak, gelooft Ruya dat de aanwezigheid van een nationaal paviljoen van Irak in Venetië een cruciale ambassadeursrol zal spelen voor de duurzaamheid van de Iraaks hedendaagse cultuur", zegt ze nog.

Naar aanleiding van de tentoonstelling wordt een boek gemaakt. Details over de kunstenaars worden in maart 2015 bekend gemaakt, de tentoonstelling komt naar S.M.A.K. in het voorjaar van 2015.