Stefan Hertmans wint AKO-Literatuurprijs voor "Oorlog en terpentijn"

De Vlaming Stefan Hertmans heeft de AKO-Literatuurprijs gewonnen. Hij krijgt de prijs voor zijn roman "Oorlog en terpentijn" over WO I. Hij haalde het van onder anderen Tom Lanoye. Voor Hertmans is het ook een manier om zijn imago te veranderen. "Ik ben voor veel mensen lang een elitair auteur geweest. Maar dat ben ik niet."

Het nieuws is vanavond bekendgemaakt tijdens het programma "Nieuwsuur" op de Nederlandse televisie. Volgens de jury onder leiding van de voormalige PVDA-kopman en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen levert Hertmans met het boek "zijn late meesterproef, die nu al de status van een klassieker heeft". In "Oorlog en terpentijn" schetst Hertmans het verhaal van zijn grootvader die als 17-jarige militair in WO I terechtkomt.

Hertmans ziet de prijs ook als een mogelijkheid om zijn imago bij te sturen. "Ik ben voor veel mensen lang een elitair en intellectueel auteur geweest." Onterecht, denkt hij. "Dat komt voort uit mijn jeugd en wat mijn grootvader voor mij deed. Ik ben blij dat ik dat verhaal heb kunnen vertellen. Daardoor gaan mensen mijn werk op een andere manier lezen, meer zoals ik dat wil."

De uitreiking vond plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Hertmans haalde het van onder anderen Tom Lanoye ("Gelukkige slaven") en de Nederlandse auteurs Wessel te Gussinko ("Zeer helder licht"), Guus Kuijer ("De bijbel voor ongelovigen (deel 2)"), K. Schippers ("Voor jou") en Frank Westerman ("Stikvallei").

"Ik bedank vooral mijn vrouw voor al het geduld dat ze zo lang heeft geoefend", zei Hertmans bij zijn dankwoord. "Ik dank ook mijn vader die voor mij de laatste getuige van een verdwijnende wereld was en die ontzettend veel over het vervlogen Vlaanderen heeft bovengehaald."

De AKO-Literatuurprijs is een van de belangrijkste prijzen in de Nederlandstalige literatuur. Hertmans krijgt 50.000 euro en een beeld van Eugène Peters. Vorig jaar ging de prijs naar Joke van Leeuwen voor haar boek "Feest van het begin".