TV Oost en AVS willen één zender tegen 2015

De Oost-Vlaamse regionale zenders TV Oost, met zendgebied in het Waasland en de Denderstreek, en AVS, met zendgebied in het Meetjesland, Vlaamse Ardennen en Gent, willen tegen 2015 één zender vormen. Dat zegt Frederik Wittock, voorzitter van TV Oost, op het 20e verjaardagsfeest van de zender.

"Onder impuls van gouverneur Jan Briers hebben we een akkoord bereikt", zegt Wittock. "De gesprekken zijn al anderhalf jaar aan de gang en werden ook al vroeger in gang gezet. We beseffen dat er maar één oplossing is voor de regionale televisie die we allemaal zeer waarderen en dat is met een stappenplan gaan naar één regionale televisie in Oost-Vlaanderen."

Volgens Wittock gaan de twee bedrijven nu rond de tafel zitten om akkoorden te maken rond de redactiewerking en de commerciële exploitatie. "Onze doelstelling is om heel krachtig nieuws te maken, terug naar de kern van de regionale televisie. Dat betekent dat randprogramma's wel nog kunnen, maar dat iemand die op ons afstemt, weet dat hij nieuws krijgt." Inhoudelijk moet het aanbod werken voor heel de provincie, al zegt Wittock dat ook een regionale ontkoppeling mogelijk moet zijn.

Tot slot zal er volgens Wittock geen impact zijn voor het personeel. "We zijn blij met het mooie werk dat onze redactie doet, dit is geen desavouering. Bovendien wordt de kleine broer niet door een grote broer overgenomen."

TV Oost wordt commercieel uitgebaat door een NV waarvan Concentra meerderheidsaandeelhouder is. AVS Regionale Televisie heeft een onafhankelijke exploitatie.

Hoofdredacteur Lucie De Zutter (AVS) bevestigt dat een intentie werd geuit om samen te werken, maar voegt eraan toe dat van een "geboortefeest" nog geen sprake is. In de wandelgangen is te horen dat er ook nog gesproken werd met WTV-Focus, in handen van Roularta Media Group.