Twee werken van Warhol brengen 120 miljoen euro op

De herfstveilingen van hedendaagse kunst bij de grote veilinghuizen in New York zijn volop aan de gang. Woensdagavond heeft een veiling bij Christie's een totale omzet van 685 miljoen euro gedraaid. De werken "Triple Elvis (Ferus type)" en "Four Marlons" waren de topstukken van de veiling, goed voor in totaal 121,8 miljoen euro.

De werken van Andy Warhol waarin de kunstenaar de portretten van Elvis Presley en Marlon Brandy verwerkte, zijn heel schaars en daardoor gegeerd goed op de veilingmarkt.

Gisterenavond betaalde een anonieme koper 65,8 miljoen euro voor het doek "Triple Elvis (Ferus type)" van Andy Warhol. Het werk "Four marlons" veranderde voor 56 miljoen euro van eigenaar bij veilinghuis Christie's in New York. De werken werden te koop aangeboden door het Duitse casinoconcern WestSpiel.

65,8 miljoen euro is geen recordbedrag voor een werk van Andy Warhol. Vorig jaar veilde Sotheby's een doek uit de reeks "Silver car crash" van Warhol voor 85 miljoen euro.

Tijdens de veiling werden er ook grote bedragen van meer dan 20 miljoen euro betaald voor werken van Willem de Kooning en Jeff Koons. In totaal werd er een omzet van 685 miljoen euro gerealiseerd op de veiling bij Christie's in New York. Dat is een voorlopig record voor deze herfst.