UGent biedt eerste hulp bij oorlogserfgoed en -geschiedenis

Professionele erfgoedconsulenten en historici van de onderzoeksgroep "Oorlog, Crisis en Maatschappij" (UGent) geven zondag algemene informatie en persoonlijk advies over oorlogsobjecten, -documenten en -geschiedenis. Dat melden de UGent en de provincie Oost-Vlaanderen.

Fian Danniau van de universiteit Gent wijst erop dat de herdenking van de Eerste Wereldoorlog voor veel mensen aanleiding is om het familiearchief te bekijken of de geschiedenis van vereniging of buurt te onderzoeken. "Postkaarten, foto's, dagboeken, brieven, voedselbonnen, compensatie- of bestraffingsdocumenten, medailles, uniformen... Het zijn getuigen maar wat betekenen ze? Welke geschiedenis verhullen ze? Hebben ze betrekking op de Eerste of de Tweede Wereldoorlog?"

Om daar een antwoord op te formuleren, brengen de provincie Oost-Vlaanderen en de Gentse universiteit zondag in het provinciaal erfgoedcentrum Ename professionele erfgoedconsulenten en historici bijeen. Na digitale registratie van het object of document, krijgt het publiek historische context van onder meer professoren Bruno De Wever, Antoon Vrints en Gita Deneckere en wetenschappers Koen Aerts, Ine Van Linthout en Giselle Nath. Ze geven presentaties over sleutelthema's in de oorlogsgeschiedenis, maar bieden ook individueel advies over het meegebrachte erfgoed of de persoonlijke familiegeschiedenis.

Uit alle voorwerpen en documenten die op de EHBO-dag getoond worden, zal een selectie gemaakt worden om tegen het najaar van 2015 een tentoonstelling te maken over oorlogserfgoed in particulier bezit.

lees ook