Volvo schrapt wereldwijd duizend banen

De Zweedse vrachtwagenbouwer Volvo gaat wereldwijd een duizendtal jobs schrappen. Dat is het gevolg van een operatie waarbij een deel van de productie van bouwmachines naar China wordt verhuisd. De maatregel heeft voor België geen gevolgen.
Volvo vrachtwagen in Gent (foto archief)

Door die verhuisoperatie sneuvelen vooral in Polen, de VS en Brazilië banen, zo meldt het bedrijf in een mededeling. Ook in Zweden zouden tot 150 werknemers getroffen worden. SDLG, de Chinese tak van Volvo Group, zal die activiteiten overnemen. In België zal er geen banenverlies zijn.

De operatie maakt deel uit van een bezuinigingsprogramma dat de groep in oktober had aangekondigd. De bedoeling is om tegen eind 2015 ongeveer 1,1 miljard euro te besparen. Naar aanleiding daarvan waren woensdag nog berichten in de media verschenen waarin het verlies van 3.000 banen werd voorspeld, maar dat werd dezelfde dag als "pure speculatie" afgedaan door de vrachtwagenbouwer.