Wapensmokkelaars vrijuit door verjaring

In een zaak van grootschalige wapensmokkel vanuit FN-Herstal gaan het kopstuk uit Halen en twee andere Limburgse beklaagden vrijuit omdat de feiten zijn verjaard. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Er blijven grote vragen over waarom de zaak zo lang is blijven liggen.

Tien jaar geleden kwam het gerecht van Hasselt de wapenhandel op het spoor. Een bende smokkelde wapens en munitie uit de fabrieken van FN in Herstal en Zutendaal.

Bij de bendeleden werden in 2005 oorlogswapens en munitie, bedoeld voor het criminele milieu, in beslag genomen. Het was een bijzonder grote zaak, waarbij zowat 150 speurders waren binnengevallen op 30 locaties. Bij de acties werden 54 oorlogswapens in beslag genomen, die onder meer in het criminele milieu terechtkwamen. (foto: archieffoto)

In 2007 werden de 4 hoofdverdachten en 5 handlangers veroordeeld, maar het kopstuk en 6 andere beklaagden gingen in beroep, met de argumentatie dat de feiten waren uitgelokt, omdat er een undercoveragent was ingeschakeld. Het Antwerpse hof van beroep wilde zich daar evenwel niet over uitspreken.

3 verdachten trokken daarop naar het Hof van Cassatie, dat in 2009 het dossier naar het Hof van Beroep in Brussel stuurde. Daar is het tot eind vorig jaar blijven liggen. Gisteren werd duidelijk dat het dossier verjaard is.

"Wat de precieze reden is, daar kan ik geen uitspraak over doen. Dat moet u aan het parket-generaal in Brussel gaan vragen of aan justitie in het algemeen. Ik kan alleen maar vaststellen dat er 3 jaar lang niets gebeurd is", zegt Philip Daeninck, de advocaat van een van de hoofdverdachten.