Wie wordt Groen-voorzitter: de spelverdeler of de spits?

Zaterdag kiest Groen een nieuwe voorzitter op het Fast Forwardcongres in Brussel. Wie van de twee vrouwelijke kandidates wordt het? Meyrem Almaci en Elke Van den Brandt hebben een heel verschillende stijl, maar liggen inhoudelijk dicht dicht bij elkaar. Wie kan het best het groene potentieel verzilveren onder de kiezers?

Elke Van den Brandt (32) groeide op in Antwerpen, maar verhuisde voor haar studies aan de VUB naar Brussel, waar ze intussen zo'n 15 jaar woont.

"Waarom ik een goede voorzitter zou zijn? Omdat ik het profiel van een spelverdeler heb", zegt Van den Brandt, die met Groen 20 procent van de Brusselse kiezers wist te overtuigen tijdens de jongste verkiezingen.

"Als ik voorzitter zou zijn, dan is het om mensen als Meyrem te laten scoren; om ervoor te zorgen dat mensen zoals onze fractieleiders Kristof Calvo en Björn Rzoska aan bod kunnen komen. Maar Groen heeft nog tal van andere sterke mensen, bijvoorbeeld op lokaal niveau. Ik wil de partij mee op de kaart zetten."

Jonas Roosens

De Belgisch-Turkse Meyrem Almaci (38) is beter bekend bij het grote publiek, onder meer door haar stevige interventies in het parlement, en is door haar stijl een beetje de tegenpool van Van den Brandt. "Ik combineer de degelijkheid van de partij met de nodige gedrevenheid. Het politieke landschap is erg veranderd, we gaan die inhoud en het "daar staan" echt nodig hebben. Wie spelverdeler wil zijn, moet eerst het terrein veroveren", countert Almaci.

Hoe verzilver je het grote potentieel?

Van den Brandt en Almaci zien het enorme potentieel voor Groen, nu de rechtse regering onpopulaire maatregelen moet nemen. "36 procent van de kiezers overweegt momenteel om op Groen te stemmen", klinkt het, maar de hamvraag is hoe Groen die kiezers ook effectief aan zich kan binden. Hoe dat moet gebeuren en wie dat het beste kan doen, zal wellicht de uitslag van de voorzittersverkiezingen bepalen.

Almaci wil het doen met een no-nonsense-aanpak: "Ik wil de dingen eenvoudig vertellen, en vertellen zoals ze zijn. Klare taal is mijn sterke punt. We hebben een groot potentieel aan zuurstof en ademruimte voor de mensen tegen het rechtse discours." Een spits als het ware, die kan scoren in de media.

Spelverdeler Van den Brandt benadrukt dat Groen "een positief alternatief" kan bieden voor de burgers. Ze zegt dat de politiek momenteel steeds meer ontaardt in een "moddercatch", tussen bijvoorbeeld N-VA en de socialisten. "Wij willen oplossingen brengen, en positieve voorstellen."

"Vergelijk ons met de broers Borlée"

Groen zit federaal en op Vlaams niveau in de oppositie, maar Almaci en Van den Brandt beklemtonen de verwezenlijkingen op lokaal vlak, die dan als hefboom kunnen dienen om de kiezer te overtuigen. Het is hun eerste ambitie om Groen te laten doorbreken tijdens de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

Gelijke visies, een andere stijl. "Vergelijk ons met de broers Borlée", zei Almaci. "Ze lopen soms races, maar trainen wel samen."