"Antwerpen verliest een monument"

Het overlijden van de voormalige Antwerpse schepen van Cultuur Eric Antonis lokt heel wat reacties uit bij mensen die hem goed hebben gekend of met hem hebben samengewerkt. Hij wordt geprezen als een bevlogen en dynamische man. "Antwerpen verliest een monument", zegt zijn opvolger als schepen Philip Heylen (CD&V).
Foto uit 2011: de inauguratie van het MAS.

Heylen, die in 2004 Antonis opvolgde, verliest "een mentor en een vriend", zo laat hij weten. "Eric was een cultuurminnaar pur sang, met een groot hart voor de theaterkunsten", zegt Heylen. "Hij begreep als eerste dat grote culturele evenementen een uitstekende vorm van citymarketing waren en hij plantte vele cultuurzaadjes waarvan we tot vandaag de vruchten plukken. Antwerpen verliest een monument."

Volgens Heylen is het Museum aan de Stroom (MAS) op het Eilandje slechts één van de vele realisaties van Antonis die een blijvende stempel drukken op het cultuurbeleid van Antwerpen. "De stadstheaters konden weer floreren onder zijn stuwend enthousiasme, hij hertekende het Antwerpse museumlandschap, het Felixpakhuis maakte hij tot het levend geheugen van de stad en met de verhuizing van de stadsbibliotheek naar het De Coninckplein blies hij die buurt nieuw leven in", somt hij op.

"Het was voor mij een voorrecht en een grote eer dat ik in zijn voetsporen mocht treden." Heylen ziet Antonis tot slot ook als een "atypisch politicus", omdat hij hem voor de vooraf geplande fakkeloverdracht als schepen in 2004 een jaar lang liet meelopen om alle cultuurmakers en cultuurinstellingen van de stad grondig te leren kennen. "Hij was de leermeester die elk beginnend politicus zich zou kunnen dromen", besluit Heylen.

"Zegen voor de stad"

Marc Van Peel (CD&V), nu havenschepen in Antwerpen, overtuigde Eric Antonis in 1994 om in de politiek te stappen. Als cultuurschepen was hij een zegen voor de stad, zegt Van Peel.

"Hij is een zeer bevlogen man. Ik heb wel wat moeite gehad om hem te overhalen om die stap te zetten, ook omdat in de wereld waarin hij actief was er wat werd neergekeken op de politiek. Hij heeft de stap toch gezet en dat is voor de stad antwerpen een zegen geweest."

"Dynamische man met schitterende ideeën"

Volgens Marcel Hendrickx (CD&V), oud-burgemeester van Turnhout, was Antonis zijn tijd ver vooruit. “Eric was een enorm dynamische man met schitterende ideeën. Voor Turnhout heeft hij een grote betekenis gehad. De Warande was het eerste cultuurcentrum van dat niveau. Hij heeft dat uitgebouwd tot iets wat voor Turnhout ontzettend belangrijk is."

Het cultuurhuis De Warande heeft Antonis ook geëerd in een persmededeling. "In Turnhout vond hij het cultureel centrum uit, toen nog niemand wist wat dat precies moest worden. Met een programmatie die steunde op de radicale avant-garde én op de authentieke volkscultuur, zette hij een standaard die tot vandaag relevant is."

Blijken van waardering op Twitter

Ook op Twitter laten heel wat politici hun waardering blijken voor Eric Antonis. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft het over een "groot schepen van Cultuur", zijn voorganger Kris Peeters (CD&V) spreekt van een "cultuurbaken voor Vlaanderen". Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) bedankt Antonis voor alles wat hij voor de cultuur en voor Antwerpen gedaan heeft.