"De Wever heeft zijn verantwoordelijkheid niet genomen"

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) haalt uit naar zijn Antwerpse collega Bart De Wever (N-VA) in verband met de rellen na de betoging op 6 november. Die plaatste maandag vraagtekens bij de manier waarop de betoging in Brussel is aangepakt. Mayeur diende hem van antwoord in het RTBF-programma Matin Première.
Jonas Roosens

"Ik heb grote vragen bij de manier waarop de aanpak van de betoging in Brussel is georganiseerd. Het is goed dat de minister van Binnenlandse Zaken (partijgenoot Jan Jambon, nvdr) daar een onderzoek naar doet", zei De Wever.

Mayeur slaat terug en zegt dat de oorzaak van de rellen met de dokwerkers elders ligt. "Bart De Wever heeft zijn verantwoordelijkheid zelf niet genomen." Dat had hij volgens Mayeur wel kunnen doen door de havenarbeiders niet naar Brussel te laten  vertrekken. "De wet met betrekking tot voetbalhooligans is duidelijk. We zitten hier in exact dezelfde situatie. Het is bij het vertrek dat men ervoor moet zorgen dat zulke mensen niet naar Brussel afzakken."

"Eigenlijk niet grappig"

Zelf kreeg Mayeur naar eigen zeggen te maken met een toestand die niet te beheersen was. Het onderzoek dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft aangekondigd, lacht hij weg. "Ik lach, maar eigenlijk is het niet grappig. Acht dagen na de feiten heeft hij nog altijd geen contact opgenomen. Is de situatie dan niet serieus genoeg?"

De Brusselse burgemeester, die de voorbije week heel wat kritiek heeft gekregen op zijn aanpak van de betoging, heeft wel lessen getrokken. "We weten dat er bepaalde zaken niet hebben gewerkt", geeft hij toe, "maar de betoging verliep voor de rest normaal." Hij wijst erop dat de betoging pas op het einde is ontspoord door een 200-tal relschoppers en dat de middelen van de Brusselse politie ontoereikend zijn.