"Gsm's van tienduizenden Amerikanen bespioneerd vanuit de lucht"

De Amerikaanse autoriteiten bespioneren via vliegtuigen de mobiele telefoons van tienduizenden burgers om zo misdadigers op te sporen en op te pakken. Dat schrijft de krant Wall Street Journal, op gezag van anonieme ingewijden.
A2013

Volgens de krant zet de US Marshals Service kleine vliegtuigen in vanuit minstens vijf grote luchthavens in de Verenigde Staten. Die hebben een apparaat bij zich dat de signalen van zendmasten imiteert. De mobiele toestellen maken daarmee verbinding en delen zo informatie, zoals unieke identificatienummers en lokalisatiegegevens. Vervolgens stuurt het apparaat het toestel door naar echte zendmasten.

De zogenoemde "dirtbox" zou door Digital Recovery Technology, een filiaal van Boeing, geproduceerd worden. De vliegtuigen zouden regelmatig over het land vliegen om de gegevens van tienduizenden mobiele telefoons te verzamelen. De meerderheid van de Amerikaanse bevolking zou daarbij getroffen zijn.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie weigerde commentaar en wou enkel zeggen dat de agentschappen zich aan de wet houden voor alles wat observatie en spionage aangaat. Volgens de krant zou het programma de locatie onthuld hebben van gsm's die gelinkt zijn aan misdadigers of verdachten.

De voorbije jaren kwam er al heel wat kritiek op de Verenigde Staten en meerbepaald op hun inlichtingendienst NSA. Het spionageschandaal rond de "NSA-files" was van een ongekende omvang.