"Voorlopig lap ik ramen vanop de begane grond"

Voorlopig geen hoogtewerk meer voor Juan Lopez. De 33-jarige glazenwasser kwam twee dagen geleden met zijn collega in een hachelijke situatie terecht toen ter hoogte van de 69e verdieping van het One World Trade Center in New York een kabel van hun cabine losschoot. Bijna twee uur bengelden de twee glazenwassers vele meters boven Manhattan. "Als glazenwasser heb je ook veel opties op de begane grond", stelt Lopez zichzelf nu gerust.

"In het begin was er heel wat paniek en schakelden we over op ons overlevingsinstinct", schetst Juan Lopez de situatie toen een van de kabels van hun cabine het plots begaf. Collega Juan Lizama belde naar zijn vrouw om te zeggen dat er iets was gebeurd, maar dat hij ongedeerd was. Toen ze de reddingswerkers opmerkten, raakten de ongelukkige glazenwassers uiteindelijk wat gekalmeerd.

Twee dagen na datum maakt het voorval nog steeds indruk op Lopez. Maar zijn toekomst als glazenwasser komt evenwel niet in het gedrang. "Er zijn veel opties voor glazenwassers. Ik zal nu wellicht ramen gaan lappen binnenshuis of op de begane grond." Lizama daarentegen is wel bereid om opnieuw de lucht in te gaan.

De oorzaak van het incident is nog niet duidelijk. Op een persconferentie liet de vereniging van de glazenwassers weten dat er een onderzoek loopt.