Aantal homejackings in vier jaar tijd verdubbeld in België

De eerste zes maanden van dit jaar zijn in België 226 homejackings gepleegd. Dat is een verdubbeling in vergelijking met vier jaar eerder, schrijft La Dernière Heure.

Opvallend is dat zestig procent van die homejackings plaatsvinden in Wallonië. Daarnaast vinden in veertig procent van de gevallen de feiten plaats bij slachtoffers die ouder zijn dan 60 jaar. Twinitig procent van de homejackings vindt plaats bij ondernemers die thuis grote sommen geld bewaren.

Vooraleer er van een homejacking gesproken wordt, moeten de feiten aan drie bepaalde eigenschappen voldoen, zegt Eddy De Raedt van de federale politie in de krant. Zo is er, in tegenstelling tot bij een inbraak, altijd een confrontatie tussen daders en slachtoffers, wordt er steeds geweld gebruikt en worden homejackings systematisch op voorhand voorbereid.