Abou Jahjah bindt strijd aan tegen “racistische” Zwarte Piet

Movement X, de burgerrechtenbeweging van Dyab Abou Jahjah, wil af van de Zwarte Piet in het Sinterklaasfeest omdat die racistisch zou zijn. De beweging heeft daarvoor de Antwerpse burgemeester Bart De Wever op ludieke wijze in gebreke gesteld. Als die voor 15 januari 2015 niet antwoordt, komen er verdere gerechtelijke stappen.

De ingebrekestelling is niet toevallig gericht aan De Wever en zijn schepencollege, want de Sint maakte vandaag – met zijn hele gevolg aan Zwarte Pieten – zijn blijde intrede in de Scheldestad. Vanaf volgend jaar moet die intrede neutraal verlopen, vindt Movement X en daar hoort een “zwarte” Piet niet bij.

“Het is een misdaad tegen de kinderen om ze te onderwerpen aan racistische vooroordelen en stereotypen”, klinkt het in een mededeling. “Een kleine aanpassing aan de traditie, met name door het racistische en koloniale karakter te laten vallen, zal het feest niet vergallen.”

De actie gaat uit van Movement X en nog drie andere verzoekers. Een delegatie heeft - met een zwarte Sint en witte pieten, maar zonder Dyab Abou Jahjah - de ingebrekestelling op het Antwerpse stadhuis afgegeven aan een medewerkster van de stad. Zij beloofde om het document te bezorgen aan de burgemeester. Bart De Wever bevestigt via zijn woordvoerder dat hij de ingebrekestelling heeft ontvangen, maar geen vragende partij is om het debat rond Zwarte Piet te importeren uit Nederland, waar de discussie al langer woedt.

"Als er geen debat komt, dienen we een klacht in"

De ingebrekestelling is een eerste stap. Daarmee wil de beweging het debat aanzwengelen. “We willen een aantal mensen rond de tafel proberen te krijgen om vanuit een positieve benadering veranderingen teweeg te brengen in de samenleving."

"Als er absolute onwil is om een constructief debat te voeren rond de thematiek, dan gaan we een klacht indienen", laat Movement X aan onze redactie weten. De beweging geeft het Antwerpse schepencollege daarvoor drie maanden de tijd, anders stapt Movement X wellicht naar de rechtbank.

En zo lijkt de beweging van Dyab Abou Jahjah de hele pietendiscussie nu ook in ons land te willen importeren.

Meest gelezen