Benoît Lutgen blijft voorzitter van het CDH

Benoît Lutgen is verkozen tot voorzitter van het CDH. Hij haalde het met 90,54 procent van zijn tegenkandidaat Jan Lippens. Lutgen leidt de partij van de Franstalige christendemocraten al sinds 2011, toen hij Joëlle Milquet opvolgde.

Lutgen zal de belangrijke taak krijgen om het CDH als federale oppositiepartij voor te zitten. Gemakkelijk zal dat niet zijn want zijn partij wordt door sommigen wel eens als een "aanhangsel" van de PS gezien.

Lutgen zal zijn partij dus goed moeten zien te profileren en dat blijkt ook al uit zijn overwinningsspeech. "Ik wil nieuwe perspectieven openen voor het CDH", klonk het. "Het CDH wil iedere burger verzamelen rond een sterk project voor België. Tegenover een grote linkse partij (lees: de PS, nvdr.) en een rechterkant die steeds brutaler wordt, is het project van het CDH een positief en constructief alternatief."

CDH zit samen met de PS in de Waalse regering. Lutgen zette zijn partij enigszins buitenspel bij de federale regeringsonderhandelingen nadat hij de nota van Bart De Wever had afgeschoten.