Britse jihadisten mogen Groot-Brittannië niet meer binnen

Britten die aan de zijde van Islamitische Staat (IS) meestrijden in Syrië of Irak zullen binnenkort Groot-Brittannië niet meer binnen mogen. Dat is één van de maatregelen in de verstrengde Britse aanpak van de jihadisten, verklaarde de Britse premier David Cameron in het Australische parlement. Ook de Belgische regering neemt maatregelen tegen teruggekeerde jihadisten.

"Een nieuwe wet zal ook bepalen dat de luchtvaartmaatschappijen die de door de Britse autoriteiten opgelegde lijst met vliegverboden niet respecteren geen toelating meer zullen krijgen om nog te landen in Groot-Brittannië", zei Cameron. De Britse premier is in Australië voor de top van de G20 die dit weekend in Brisbane plaatsvindt.

"We moeten alle extremisten uit ons land bannen. We moeten extremisme in onze scholen, universiteiten en gevangenissen uitroeien", sprak hij sterke taal. Extremisme op het internet tegengaan vormt een grote uitdaging, gaf hij toe. De Britse regering pleit er bij internetproviders met aandrang voor om filters te verstrengen, rapporteermechanismen te verbeteren en zelf proactiever op te treden tegen extremistisch gedrag.

"Verschillende regeringen zijn tot het inzicht gekomen -en ik deel dat standpunt- dat wanneer je geconfronteerd wordt met een uitdaging die zo groot is als die van het moslimextremisme, je extra middelen nodig hebt, bovenop het strafrecht", zei Cameron nog.

Dat hij die uitspraken net in Australië doet, hoeft niet te verbazen. Het Australische parlement stemde onlangs voor een strengere antiterrorismewet die de overheid meer mogelijkheden geeft om op te treden tegen geradicaliseerde Australiërs en om teruggekeerde jihadisten te vervolgen.

Belgische maatregelen

Ook België gaat maatregelen nemen tegen teruggekeerde jihadisten. Daarover werden in het regeerakkoord duidelijke afspraken gemaakt. De regering-Michel gaat Belgische Syriëstrijders de Belgische nationaliteit afnemen en hun verblijfsrecht afnemen. Ook in ons land wordt werk gemaakt van een terugkeerverbod.

De regering gaat ook een nationale veiligheidsraad oprichten. N-VA-voorzitter Bart De Wever drong daar sterk op aan. Dat nieuwe orgaan moet actief op zoek gaan naar de ronselaars. Er komt ook een programma voor de deradicalisering van de gevangenen.

Eerder schrapte Bart De Wever, in zijn hoedanigheid van Antwerps burgemeester, de Syriëstrijders al uit het bevolkingsregister van zijn stad en ondernam hij stappen om hen hun uitkering te ontnemen.