Crombez wil meer belastingdeals met overheid

Voormalig staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) wil het principe van belastingafspraken met de overheid uitbreiden. Dat zegt hij in De Standaard. "Ofwel maken we de wet eenvoudiger, ofwel aanvaarden we dat er transparante rulings moeten kunnen worden afgesproken", zegt hij. Fiscaal advocaat Michel Maus treedt hem bij.

De zogenoemde rulings -de term die gegeven wordt aan afspraken die op voorhand met de fiscus worden gemaakt- staan momenteel in een slecht daglicht, nadat de fiscale deal met AB Inbev gisteren bekendraakte.

En toch moeten er meer van zulke rulings komen als de fiscale wetgeving niet eenvoudiger wordt, vindt Crombez. "Het is een nuttig instrument dat de rechtszekerheid kan bieden die de FOD Financiën niet kan bieden", zegt hij in de krant. "Nu kan je wel een vraag voorleggen aan je fiscale controleur, maar je hebt geen zekerheid dat er twee jaar later geen andere interpretatie komt. Duidelijke afspraken op voorhand is beter dan achteraf remediëren."

Grote voorwaarde is wel dat de belastingdeals op een transparante manier gebeuren, volgens de socialist. Bovendien moeten ze snel en duidelijk gecommuniceerd worden en zouden ze eigenlijk voor alles en iedereen moeten gelden. "In de vorige regering waren zowel ik als Alexander De Croo (Open VLD) daar voorstander van, maar minister van Financiën Koen Geens (CD&V) zag er het nut niet van in."

Fiscaal advocaat Michel Maus kan zich wel vinden in de mening van Crombez. "Een gewone KMO heeft minder toegang tot de rulingcommissie. Als men soepel is voor de groten, moet men dat ook zijn voor KMO's."

Een ruling?

Belastingplichtigen kunnen met een ruling op voorhand een beslissing vragen over de toepassing van belastingwetten op bepaalde situaties, verrichten of projecten. Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld vooraf aan de fiscus vragen wat de fiscale behandeling zal zijn bij een fusie of geplande investeringen. Die rulings zijn bindend, ook voor de fiscale controle, en zijn in principe vijf jaar geldig.