De Griekse economie is zowaar gegroeid

Voor het eerst in zes jaar is de Griekse economie op jaarbasis gegroeid. Wel is dat voorlopig nog niet echt soelaas voor de vele armen in het land. In het voorbije kwartaal was de groei in Europa overigens hoger dan verwacht.

Echt enthousiast is Eurostat, het Europese statistische bureau, nu ook niet, maar over het algemeen is het nieuws over het voorbije kwartaal beter dan analisten hadden verwacht. Zo tekende de eurozone een groei van 0,2% op, het dubbele van het vorige kwartaal. De Belgische economie zit met 0,2% overigens op het gemiddelde. In vergelijking met hetzelfde kwartaal van een jaar geleden groeide de eurozone met 0,8%.

Nick Kounis, econoom van ABN Amro, spreekt over een groei met de snelheid van een slak, maar verwacht voor de nabije toekomst eerder een "traag herstel dan een derde recessie".  De trage groei zal de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) aanhouden om dan toch uit te pakken met extra economische stimuli, mogelijk ook steuninkopen van overheidsobligaties, de beruchte "quantitative easing" waar de Federal Reserve eerder de Amerikaanse economie kon aanwakkeren.

Bij het goede nieuws valt de economische groei van zorgenkind Griekenland op, met 1,7% op jaarbasis en dat is de eerste jaargroei sinds het begin van de financiële crisis zes jaar geleden. Wel voelt de gemiddelde Griek daar tot nu toe bitter weinig van.

Duitsland vermijdt een recessie

De Duitse economie groeide in het voorbije kwartaal met 0,1% en kon daarmee een recessie nipt vermijden. De tweede economie van de eurozone, Frankrijk, kon met 0,3% net iets beter doen dan de 0,2% groei die analisten hadden voorspeld.

Ook beter nieuws kwam er uit Spanje dat een groei van 0,5% kan voorleggen en nu toch opnieuw wat verder uit het moeras lijkt te klimmen. Net als Griekenland heeft Spanje de voorbije jaren structurele maatregelen getroffen en door de interne devaluatie of loondaling zouden die twee landen stilaan opnieuw meer concurrentieel worden.

Een ander verhaal is er evenwel in Italië dat met een negatieve groei van 0,1% opnieuw in een recessie is beland. De regering van premier Matteo Renzi heeft daar nog erg veel werk aan de winkel. Hoe dan ook blijft de groei in de meeste landen van de eurozone te beperkt om echt veel jobcreatie tot stand te brengen.