Directrice basisschool in Wielsbeke verdacht van fraude

In Wielsbeke in West-Vlaanderen is de directrice van de vrije basisschool Springeling preventief geschorst. De vrouw wordt ervan verdacht met geld van de school te hebben gesjoemeld.
(archieffoto)

De directrice zou gedurende 2 jaar privé-aankopen hebben gedaan met middelen van de school. De fraude kwam aan het licht bij het opstellen van de jongste belastingaangifte van de school. De boekhouder merkte op dat de kosten de voorbije jaren opmerkelijk waren gestegen en dat ook de verliezen zich hadden opgestapeld.

De school heeft de vrouw gisteren preventief geschorst, bevestigt Steve Ronse, de advocaat van de school. "We werken op een dubbel spoor", vertelt hij aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Enerzijds is een tuchtonderzoek opgestart. De schorsing moet in dit kader worden bekeken. Tegelijk is beslist een klacht met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter in te dienen."

"We hebben niet één specifieke financiële transactie voor ogen, maar een hele reeks die vermoedelijk heeft plaatsgevonden. Uiteraard is de school niet bij machte dit tot op het bot te onderzoeken, noch heeft ze zelf de nodige onderzoeksmiddelen. Als blijkt dat zaken zijn misgelopen, dan wil de school die financieel recupereren."

Alles samen zou de directrice voor verschillende duizenden euro's aan privé-aankopen hebben gedaan. Het personeel en de ouders zijn inmiddels ingelicht. De vrouw wordt eerstdaags door het schoolbestuur gehoord. Koepelorganisatie VKSO wacht het verdere gerechtelijke onderzoek af.