Geluidsboodschap moet bewijzen dat IS-leider ongedeerd is

Islamitische Staat (IS) heeft een geluidsboodschap verspreid waaruit moet blijken dat de leider van de terreurgroep, Abu Bakr al-Baghdadi, nog in leven is. Vorige week werd een konvooi van IS gebombardeerd vlak bij de Iraakse stad Mosul. Er waren eerder berichten dat al-Baghdadi daarbij geraakt zou zijn. De boodschap moet die geruchten wellicht ontkrachten.

In de geluidsboodschap, die zo'n 17 minuten duurt, zou al-Baghdadi zelf te horen zijn. Hij roept de IS-strijders op om "overal nieuwe vulkanen van jihad" te stichten, en de wereld te doen branden. Al-Baghdadi zegt eveneens dat IS de strijd nooit zal staken, "zelfs als er op het einde maar één strijder overblijft".

De opname lijkt authentiek te zijn, aangezien de man het heeft over gebeurtenissen die dateren van na de luchtaanval, zoals de aankondiging van de Amerikaanse president Barack Obama om 1.500 extra troepen in te zetten in Irak.

De IS-leider noemt de luchtaanvallen door de internationale coalitie van de afgelopen dagen "echte mislukkingen". "Amerika en zijn bondgenoten zijn doodsbang, zwak en machteloos", klinkt het.