Grote pijlinktvis aangespoeld in Nieuwpoort

Op het strand van Nieuwpoort is een grote pijlinktvis aangetroffen, een inktvissoort die normaal in volle zee leeft en maar zelden kustwateren opzoekt. De waarneming is mogelijk in verband te brengen met de school grienden die gisteren voor de kust van Blankenberge gesignaleerd werd, melden het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en Natuurpunt.

De grote pijlinktvis was ruim een halve meter lang. Vermoedelijk ging het om een jong exemplaar. "Een vondst van een grote pijlinktvis op een Belgisch strand is zonder meer uitzonderlijk", zeggen Karen Rappé (VLIZ) en Ben De Witte (Natuurpunt) in een persbericht. "De soort komt immers maar zelden in kustwateren voor en leeft vooral in het koudere, noordelijke deel van de Noordzee. Hoewel grote pijlinktvissen zelden aan onze kusten worden gespot, spoelden er in Nederland de laatste drie jaar enkele exemplaren aan, onder meer op Texel, in Terschelling en in Vlieland."

Voorlopig blijft het nog gissen naar de reden waarom het dier zich in het ondiepe Nieuwpoortse kustwater begaf. "Wellicht spelen oceaanstromen en bepaalde weersomstandigheden hier een belangrijke rol", klinkt het. "Mogelijk zwemmen er momenteel nog meer grote pijlinktvissen in de Belgische kustwateren rond. De waarneming van enkele Noord-Atlantische grienden die gisteren voor de Blankenbergse kust zwommen, lijkt dat vermoeden te bevestigen. Pijlinktvissen vormen namelijk een zeer belangrijke voedselbron van grienden."

De grote pijlinktvis wordt tot 120 centimeter lang en is zo de grootste inktvissoort uit de Noordzee.