Iraakse regeringsleger boekt eerste overwinning op IS

In Irak is het regeringleger erin geslaagd IS uit de stad Baiji te verjagen. Dat melden de autoriteiten. Daarmee boeken de Iraakse strijdkrachten hun eerste grote overwinning op de terreurgroep die het noorden van het land al maanden in handen heeft. In de VS zegt een militaire topadviseur intussen dat het inzetten van Amerikaanse grondtroepen in Irak niet uit te sluiten valt.
(archieffoto Baiji)

Baiji ligt in het noorden van Irak op zo'n 200 kilometer van de hoofdstad Bagdad. In de buurt van de stad bevindt zich de grootste olieraffinaderij van het land. Die was in regeringshanden, tot de troepen van IS afgelopen juni de macht grepen.

Het Iraakse regeringsleger laat nu weten dat het erin is geslaagd IS uit Baiji te verdrijven. Daarbij kreeg het de hulp van de internationale coalitie tegen IS. Het gaat om de eerste grote overwinning op de terreurgroep. De Iraakse autoriteiten kunnen op deze manier opnieuw de controle over de olieraffinaderij verwerven. Sommige bronnen stellen dat dit intussen is gebeurd, andere spreken dit tegen.

In elk geval snijdt het leger met deze overwinning de banden tussen de strijders van IS in Tikrit even onder Baiji en de overige strijders elders in het noorden van het land doormidden.

Amerikaanse grondtroepen in Irak?

Intussen heeft een Amerikaanse militaire topadviseur gezegd dat de VS niet uitsluit dat ook Amerikaanse grondtroepen naar Irak worden gestuurd om het Iraakse leger te helpen de strategische stad Mosul te heroveren. Momenteel zijn al Amerikaanse soldaten ter plekke, maar zij hebben enkel een adviserende en ondersteunende taak.

"Op dit moment voorspel ik niet dat ik zou aanbevelen de Iraakse troepen in Mosul en langs de grens de steun van Amerikaanse grondtroepen te geven, maar we overwegen het wel degelijk", zei generaal Martin Dempsey voor een commissie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Toch zou het in dat geval bij een beperkte militaire aanwezigheid blijven, voegde hij eraan toe. "Ik voorzie geen omstandigheden waarin het in ons belang zou zijn deze strijd eigenhandig en met een groot militair contingent op te nemen."