Moskou beschuldigt OVSE-waarnemers van partijdigheid

Rusland beschuldigt de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Oekraïne ervan de facto de autoriteiten in Kiev te steunen in het conflict met de separatisten. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken rapporteren ze wel over troepenbewegingen van rebellen, maar verzwijgen ze wat het Oekraïense leger doet.

"Men heeft de indruk dat alle inspanningen enkel erop gericht zijn hulp en steun bij te dragen aan één enkele partij in het conflict, de officiële autoriteiten in Kiev", zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht.

Intussen blijft de spanning in het oosten van Oekraïne om te snijden. Eerder deze week waren er berichten over troepenbewegingen aan rebellenzijde: colonnes militaire voertuigen zonder kenteken die oprukken van aan de Russisch-Oekraïense grens.

Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko is er geen enkele reden tot paniek en is het Oekraïense leger perfect in staat om een eventueel offensief af te slaan. Hij blijft erbij dat Kiev bereid is om een vreedzame oplossing voor de crisis in het oosten te zoeken.