Nederlandse studenten protesteren tegen wijziging leenstelsel

In Nederland protesteren enkele duizenden studenten tegen een wijziging van het leenstelsel. Vanaf volgend academiejaar krijgen Nederlandse studenten geen basisbeurs meer, maar zou dat een lening worden. Volgens tegenstanders zou dat ervoor zorgen dat studenten met een enorme lening op de arbeidsmarkt terechtkomen.

Het systeem van de basisbeurs in Nederland zorgde ervoor dat studenten maandelijks minimaal 100 euro per maand kregen. Dat behoort voortaan tot het verleden. Geld krijgen is alleen nog maar voor écht arme studenten.

De rest zal moeten lenen. Die lening zal gedurende 35 jaar kunnen terugbetaald worden. Maar daar zijn de studenten het niet mee eens, want "dat zou ervoor kunnen zorgen dat het hoger onderwijs wordt afgesloten en meer elitair wordt", aldus een protesterende student.

De kans dat het studentenprotest slaagt, is heel klein: de Tweede Kamer stemde er al mee in en ook een meerderheid in de Eerste Kamer is ervoor.