Obama roept op tot vrije verkiezingen in Myanmar

De Amerikaanse president Barack Obama roept op tot vrije verkiezingen in Myanmar. Volgend jaar vinden er verkiezingen plaats in het Zuidoost-Aziatische land, en die moeten vooral eerlijk verlopen, aldus Obama. Hij had in Myanmar een ontmoeting met oppositieleidster Aung San Suu Kyi, die de grondwet in haar land "oneerlijk en antidemocratisch" noemt.

Aung San Suu Kyi is de leider van oppositiepartij Nationale Liga voor Democratie. Ze verwees naar de grondwet als het grootste obstakel voor evenwichtige parlementsverkiezingen. Die grondwet is "oneerlijk en antidemocratisch", hekelde de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede. Een artikel in de grondwet verhindert haar zich kandidaat te stellen voor het presidentschap omdat ze met een Brit huwde. Ook Obama hekelde het bewuste artikel in de grondwet.

Volgens de Amerikaanse president is het democratische proces in Myanmar niet afgerond, noch onomkeerbaar. Hij voegde er snel aan toe dat hij Myanmar niet wil opleggen wie de volgende president moet worden en erkende dat er "in de voorbije twee jaar belangrijke veranderingen zijn doorgevoerd."

Obama had gesprekken over het tempo van de hervormingen in Myanmar met Suu Kyi en met president Thein Sein. Suu Kyi zoekt steun voor een campagne om de grondwet nog voor de verkiezingen te wijzigen, maar het nog steeds machtige leger heeft vetorecht bij grondwetswijzigingen.