Obama wil 5 miljoen mensen zonder papieren regulariseren

De Amerikaanse president Barack Obama wil bijna 5 miljoen mensen zonder papieren regulariseren. Dat is zowat de helft van alle sans-papiers in de Verenigde Staten. Obama wil enkel nog criminelen het land uitwijzen. Als de president zijn plannen echt uitvoert, zit hij op ramkoers met de Republikeinen, die sinds vorige week zowel in het Congres als in het Huis van Afgevaardigden een meerderheid hebben.

Obama zou vooral ouders met kinderen willen legaliseren, en ook mensen die al lange tijd zonder papieren in Amerika verblijven en werken. Voortaan zou hij enkel nog criminelen het land willen uitzetten.

De president kan niet op eigen houtje het Amerikaanse staatsburgerschap of een zogenoemde "green card" -een verblijfsvergunning- toekennen. Daar heeft hij het parlement voor nodig. Wel kan hij tijdelijke bescherming bieden.

De Republikeinen hebben de president al gewaarschuwd dat dergelijk unilateraal optreden grote problemen kan veroorzaken. Aangezien zij sinds vorige week in beide kamers van het parlement een meerderheid hebben, kunnen zij wetsvoorstellen van de Democraten om de migratiewetgeving aan te passen makkelijk blokkeren.