Opnieuw controverse na derde pedofiliedossier

Het Brugse bisdom komt met een derde misbruikdossier opnieuw in opspraak. Het zou niet verhinderd hebben dat een priester, tegen wie eerder klachten van seksueel misbruik waren, naar Brazilië kon vertrekken om er met straatkinderen te werken.

Een priester die in de jaren 80 leerkracht was in een Brugse katholieke middelbare school, zou in die tijd twee leerlingen seksueel misbruikt hebben. Het parket van Brugge bevestigt dat er in 2010 twee afzonderlijke klachten werden ingediend. 

Het parket kon echter niet meteen ingrijpen, want de priester was toen al lange tijd geleden vertrokken naar Brazilië. Daar was hij als missionaris actief. "Ik heb die man toen zelf naar België teruggeroepen", reageert de Brugse bisschop Jozef De Kesel in de krant Het Nieuwsblad. "Hij is toen ook verhoord geweest." Het parket bevestigt dat, maar moest na het onderzoek vaststellen dat de feiten verjaard waren. "Over het al dan niet bewezen karakter van het misbruik kunnen we bijgevolg niet communiceren."

De Brugse priester woont ondertussen opnieuw in Brazilië, waar hij met straatkinderen samenwerkt. Gisteren zei De Kesel in Terzake nog dat hij niet meteen weet had van andere misbruikdossiers. "De bisschop gaat het dossier vanochtend bekijken", zegt woordvoerder Peter Rossel aan onze redactie.

Adriaenssens: "Dossier wordt mee opgerakeld"

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens herinnert zich de zaak, aangezien hij destijds, in naam van de commissie-Adriaenssens, met de Brugse priester had gesproken. "Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het heel pijnlijk vond om dit dossier vanmorgen in de media te zien, bijna gekoppeld aan het verhaal van gisteren over de priester in Hooglede. Daar gaat het over een actuele situatie, dit dossier lijkt mee opgerakeld te worden."

Manu Keirse van de Interdioscesane Commissie voor de bescherming van kinderen en jongeren, benadrukt dan weer dat de bisschop zijn Braziliaanse collega wel op de hoogte heeft gebracht. "Het gaat over zaken die lang van voor het beleid van Monseigneur De Kesel dateren, maar hij heeft wel de verantwoordelijkheid genomen om de bisschop in Brazilië op de hoogte te brengen."