Paus gaat douches plaatsen voor daklozen in Vaticaan

Daklozen die de nacht doorbrengen in het Vaticaan in Rome zullen zich binnenkort ook kunnen douchen. Paus Franciscus heeft gevraagd om drie toiletten op het Sint-Pietersplein om te bouwen tot badkamer.

Alles begon toen de Poolse aartsbisschop en pauselijke aalmoezenier Konrad Krajewski onlangs een 50-jarige dakloze man ontmoette in de straten van Rome. Hij stelde hem voor om samen op restaurant te gaan. "Ik kan niet, want ik stink", antwoordde de dakloze man.

"Ik nam hem uiteindelijk toch mee naar een Chinees restaurant", zegt de aartsbisschop. "Tijdens het eten zei de man dat het voor daklozen in Rome niet echt moeilijk is om iets te vinden om te eten. Wat ze wel missen, is een plek om zich te wassen."

Daarop bedacht Krajewski dat het niet slecht zou zijn om de toiletblokken aan het Sint-Pietersplein aan te passen. "We geven waardigheid aan daklozen door ze de gelegenheid aan te bieden zich te verschonen", zegt hij. Toen hij met het voorstel naar de paus ging, zou die onmiddellijk akkoord zijn gegaan.

De tientallen daklozen die de nacht doorbrengen in het Vaticaan krijgen momenteel al soep en koffie van kerkelijke organisaties. Binnenkort kunnen ze zich dus ook douchen. De renovatiewerken starten maandag.