Philae dreigt zonder stroom te vallen op komeet

De Europese sonde Philae, die eergisteren door moedersonde Rosetta is neergezet op de komeet P67, zal mogelijk zonder stroom vallen. De robot is niet zoals gepland neergekomen en bevindt zich in de schaduw, waardoor de batterij van het tuig niet kan opladen, heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA meegedeeld.

"Wij zijn niet zeker dat Philae voldoende energie heeft om de data tijdens het volgende contact door te sturen", zegt landingsmanager Stephan Ulamec.

Intussen is gebleken dat Philae drie keer is geland op het hemellichaam en zich uiteindelijk in de schaduw van een rots bevindt. Het afvuren van twee harpoenen om de lander te verankeren is mislukt, en daardoor is de sonde twee keer opgeveerd.

Mocht Philae op de oorspronkelijke landingsplaats zijn neergestreken, zou er zeven uur zonlicht per 12,4 komeetdag zijn geweest voor het opladen van de secundaire batterij. Nu is dat maar anderhalf uur. De komeet kan zich natuurlijk ook nog gunstiger naar de zon richten.

De primaire batterij zal waarschijnlijk in de volgende 24 uur leeg zijn. Eenmaal alle energie is opgebruikt, gaat de robot in "winterslaap", klinkt het nog.

Teams van onder meer wetenschappers en ingenieurs bestuderen nu al de eerst binnengelopen gegevens van Philae. Tachtig tot negentig procent van de verwachte wetenschappelijke data is al binnen. Uit foto's blijkt dat het komeetoppervlak bezaaid is met stof en brokstukken.

Wetenschappers hopen door de studie van kometen meer te leren over het ontstaan van ons zonnestelsel, 4,6 miljard jaar geleden.

Meest gelezen