Rapport over indringer Witte Huis: fouten bij veiligheidsdienst

De voormalige soldaat die in september het terrein van het Witte Huis kon binnendringen, kon dat door een opeenvolging van fouten bij de veiligheidsdienst. Dat is het besluit van een onderzoeksrapport van het Amerikaanse departement van Binnenlandse Veiligheid, zo schrijft de New York Times.

Half september klom de 42-jarige Irak-veteraan Omar Gonzalez over de 2,30 meter hoge omheining ten noorden van het Witte Huis. Hij werd pas opgemerkt nadat hij al 60 meter van het grasveld had overgestoken. Uiteindelijk werd de man pas tegengehouden toen hij met een mes in de East Room stond. 

Dat dat kon gebeuren, had meerdere oorzaken, zo blijkt uit het rapport. Zo hebben onder meer organisatorische en technische tekortkomingen ertoe geleid dat de voormalige soldaat over het hek rond het Witte Huis kon raken. De man had ook buiten het gebouw al onderschept kunnen worden, maar dat gebeurde niet omdat onder meer een agent van de Secret Service met zijn persoonlijke gsm aan het bellen was en niet bereikbaar was via zijn oorstukje.

Het rapport meldt ook dat de Secret Service het onderzoek naar Gonzalez in de maanden voor hij het Witte Huis binnendrong, niet goed heeft aangepakt. Hij kwam namelijk voor het eerst onder de aandacht toen hij in juli opgepakt was voor wapenbezit. Een maand later werd hij met een bijl tegengehouden aan het Witte Huis, maar niet opgepakt. De 42-jarige indringer moet vanwege het voorval terechtstaan.