Rellen bij nationaal protest in Italië

Bij protest en stakingen in Italië tegen de hervormingen van de centrum-linkse regering zijn er vandaag - soms heftige - botsingen geweest tussen demonstranten en de politie.

In talrijke steden trokken mensen de straat op om te protesteren tegen de hervormingsagenda van premier Matteo Renzi en de Europese politiek.

In de hoofdstad Rome gooiden demonstranten eieren en voetzoekers naar het ministerie van Economische Zaken. De Romeinse politie ontkende dat zij op manifestanten had ingehakt. Op de luchthaven Fiumicino werden vluchten geschrapt vanwege stakingsacties. In Napels trok een stoet over een stuk autoweg, wat grote verkeersproblemen veroorzaakte. In Milaan en Padua raakten meerdere agenten gewond, aldus het Italiaanse persbureau Ansa.

Tot de acties, waaronder ook stakingen in de transportsector, hadden meerdere vakbonden opgeroepen. Studenten sloten zich bij het protest aan. De regering-Renzi wordt al weken met massaal openbaar protest geconfronteerd.

Voor 5 december is een landelijke staking in de openbare en privésector gepland die het hele land zal lamleggen.