Sharia4Belgium-proces uitgesteld door staking in Antwerpen

Het terrorismeproces van Sharia4Belgium wordt verder behandeld op woensdag 26 november in plaats van op maandag 24 november, de dag waarop er in de provincie Antwerpen gestaakt wordt tegen de Vlaamse en federale regeringsplannen.

"De Antwerpse afdelingsvoorzitter van de rechtbank van Antwerpen, die tevens het proces voorzit, heeft na overleg met de politie beslist om het proces twee dagen later verder te zetten. Hij wil geen enkel risico lopen op het gebied van veiligheid en kiest dus het zekere voor het onzekere", zegt persrechter Fabienne Nackaerts. Alle advocaten werden volgens haar op de hoogte gebracht van de nieuwe datum.

Op 26 november krijgt de verdediging de kans om een repliek te geven op het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen en krijgen de beklaagden nog het laatste woord. De zaak wordt daarna in principe in beraad genomen voor uitspraak op een latere datum.

Op het proces staan 46 beklaagden - met Fouad Belkacem op kop - terecht als leider van een terroristische groepering of omdat ze deelnamen aan haar activiteiten. Het openbaar ministerie vorderde celstraffen tot vijftien jaar. Slechts negen beklaagden zijn aanwezig op het proces en zij vragen in hoofdorde de vrijspraak. De overige beklaagden zijn overleden of zitten nog in Syrië.