Twintigtal grienden voor de kust van Blankenberge

Opvallend bezoek gisteren voor de kust van Blankenberge. Daar werd een groep van een twintigtal grienden, een soort kleine walvissen, gespot. En dat is uiterst zeldzaam, zo blijkt.

Cédric Van de Walle ging gisteren samen met zijn schoonvader de zee op. "Dat doen we wel vaker op donderdag", zegt hij aan deredactie.be. "Via de radio vernamen we van andere boten dat er walvissen gespot waren. Bij het binnenvaren in Blankenberge zagen we het groepje grienden. Ze waren met een stuk of twintig, denk ik. We besloten wat dichter te gaan om enkele foto's en een filmpje te maken."

Wat Van de Walle en zijn schoonvader gisteren te zien kregen, blijkt overigens vrij uitzonderlijk te zijn. Het is al van september 1988 geleden dat zo'n type walvis bij ons te zien was. "Normaal moet je dit type in het zuiden zoeken ter hoogte van Mauritanië en Madeira en in het noorden ter hoogte van de Shetlandeilanden en de kust van Noorwegen", zegt Dominique Verbeelden van Natuurpunt aan Radio 2 West-Vlaanderen.

Mogelijk is er iets fout met het oriëntatiesysteem van de leider van de groep walvissen. Op die manier zouden de grienden kunnen stranden op de kust, maar zover is het dus niet gekomen.